25/04/2013

Katrin Kurmiste "Tuulekülv"

Žanri poolest ehk mitte niiväga ilukirjandus, kui ajalooline fiktsioon, autori poolt korralikult tehtud kodutööga... "Tuulekülv" algab juuniküüditamisega ning kätkeb oma tegevusse ka järgnevad aastad, metsavendade ja "punaste" võitlust. Romaan jälgib Maarja ja Endrik Tapperi elukäiku, kaasates ka palju teisi tegelasi, andes seega laia ülevaate tookordsest elust-olust.

Romaanilt oleks võinud midagi enamat oodata, kui must-valged tegelased, nii on näiteks "punaste" tegelaste motivatsiooniks kadedus, väiklus ja kättemaksuiha, mis paneb neid kurje tegusid tegema. Kuidagi klišeelikuks jääb romaani lähenemisnurk, rääkides sedasama metsavenna arhetüübi lugu ning küsides neidsamu "miks valitseb kurjus" küsimusi.

"Maarja vaatas neid kahte, kelle sünniaastad jäid kusagile eelmise sajandi teise poolde, ja tabas end mõttelt, et koosveedetud aastad olid kaks inimest nii tugevasti kokku köitnud, et neil piisas teineteisemõistmiseks vaid poolikust sõnast või pilgust. Kas nad ise ka taipasid, kui kadestamisväärselt õnnelikud nad olid, et neile oli üle maa vihisenud keeristormide kiuste antud aastaid teineteise kõrval elada ja üheskoos vanaks saada. Oskasid nad oma õnne eest saatusele tänulikud olla?" (Lk 213, Varrak 2011)

No comments:

Post a Comment