29/11/2012

Sofi Oksanen "Puhastus"

Mõtlesin pikalt, eelkõige tekkinud eelarvamuste pärast, et ma ei loe seda läbi. Kuni eelmine nädal taipasin, et ikka ei pääse sellest ja tuleb läbi lugeda. Isegi raamatukogus oli "Puhastus" imekombel olemas.

Oksanen on tõesti teinud tänuväärse töö ajalood valgustades ning inimesi teemadega tegelema pannes, millega on viimane aeg olnud tegelema hakata. Samuti kujutab ta tegelasi kohati psühholoogiliselt usaldusväärselt, räägib mitu üksteisesse põimunud põnevat lugu ja, kõige olulisem, tõstatab küsimusi eestlaste mineviku kohta.

Samas heidaks ette tekstist läbikumavat distantseeritust tegelastest ja teemast. Tegu on eelkõige ajaloo looks kirjutamisega, mingeid kõrgemaid kunstilisi taotlusi Oksanenil pole.

"Puhastus" räägib kahe naise loo. Pensioniikka jõudnud Aliide ning Vladivostokist pärit noor Zara kohtuvad veidratel asjaoludel 90ndate algul Lääne-Eesti väikeses külas. Neid korraga tõmbab ja tõukab teineteise poole, vastastikulise umbusu kadumiseks tuleb aga pikk tee maha käia. Romaani käigus saab selgeks, et sarnasusi ja kokkupuutepunkte on neil rohkem, kui esialgu aimata võiks.

No comments:

Post a Comment